Ishrana za pravilan rad stitne zlezde

Ishrana za pravilan rad štitaste zlezde

Za pravilno funkcionisanje  naročito je bitan jod. Jod se iz spoljašnje sredine unosi hranom i vodom, a dnevna potreba odrasle osobe za jodom iznosi 150µg (mikrograma). U standardnim uslovima zalihe joda u štitastoj žlezdi (tzv. pool) iznose oko 8000µg.

Namirnice bogate jodom su:crni luk,produkti mora (riba, morska trava, suve morske alge, rakovi itd.),biljke koje rastu uz morsku obalu,povrće iz zemljišta bogatog jodom,pečurke,jetreno ulje bakalara.

Joda manje ima u mesu, jajetu, mleku, belom luku, ananasu, kruškama, limunu i dr.

U mnogim delovima sveta pa i u našoj zemlji, pojedine oblasti su siromašne jodom, što znači da joda nema u dovoljnoj meri ni u vodi ni u namirnicama. Posledica toga je pojavastrume ili gušavosti kod odraslih, dok se kod dece javlja i niz drugih poremećaja. Primeri su planinske oblasti Nepala i Alpa, a u našoj zemlji ravnice duž slivova velikih reka kao što su Velika i Južna Morava. Uz nedostatak joda u ishrani, deficit joda se može javiti i kao posledica konzumiranja hrane koja ima velike količine strumogenih materija (ove materije blokiraju metabolizam joda). Strumogene materije se u većoj količini mogu naći u kupusu, karfiolu, kelju, brokoliju i dr.

Kako bi se sprečile posledice deficita joda od 1953. godine u našoj zemlji se vrši jodiranje soli – dodavanje 20 mg jodnih jedinjenja na 1 kg soli. Dnevne potrebe za jodom podmiruje 7 - 8 grama ove soli (oko 2 kafene kašičice). U drugim svetskim regionima jodna jedinjenja se dodaju u vodene izvore ili daju kao mineralna ulja i u obliku tableta. Treba imati na umu da se vremenom koncentracija joda u soli smanjuje, naročito ako se so čuva na visokoj temperaturi. So treba dodavati hrani nakon kuvanja jer gubitak joda kuvanjem može biti i preko 50 procenata.

Preteran unos namirnica bogatih jodom takođe može negativno uticati na organizam i dovesti do posledičnog uvećanja štitaste žlezde sa smanjenjem njene funkcije. Smatra se da ukoliko dnevni unos joda ne prelazi 2mg, nema opasnosti od štetnih efekata joda na organizam.