Hemoroidi


Hemoroidi se manifestuju se u obliku čvorića na proširenim venama na čmaru. Postoje unutrašnji i spoljasnji čvoriči. Oni su mekani i bezbolni sve dok se ne upale i tada nastaju problemi.

U većini slučajeva bolest nastaje pogrešnim načinom života i lošom ishranom. Bolest posebno pogađa muškarce koji uglavnom sede, a jedu malo voća i povrća i hrane bogate vlaknima. Najčešći uzrok nastanka hemeroida kod muškaaca je naprezanje kod praznjenja creva.

Bolest se u početku prepoznaje cestim svrabom u predelu čmara, bolnim oticanjem oko anusa. Česta je i pojava blagog krvarenja na kraju nužde. Mogu se uočiti tragovi jako svetle krvi na stolici ili trgovi svetle krvi na WC papiru ili školjki.

Neophodno je naglasiti  da kod svakog, pa i najmanjeg krvarenja iz rektuma, treba se odmah javiti lekaru, a ne pripisati to krvarenje hemeroidima. Krvarenje iz rektuma može biti simptom mnogih drugih bolesti!

Digitorektalni pregled je u većini slučajeva sasvim dovoljan za dijagnozu hemeroida, a samo ponekad se radi anoskopija i proktoskopija.

Najbolji način borbe protiv hemeroida jeste sprečavanje njihove pojave, a to ćete postići tako sto se olaksava praznjenje creva adekvatnom ishranom. U osnovi, brinuti o sebi znači jesti hranu bogatu biljnim vlaknima, s obiljem voća i povrća, te piti izuzetno mnogo bezalkoholnih napitaka (najbolje vode). Na taj način stolica će postati mekša, pa će i pražnjenje creva biti olakšano bez potrebe za prevelikim naprezanjem.

Povremeno se stanje moze popraviti toplim kupkama (napuniti kadu toplom vodom i sedeti 10-20 minuta), stavljanjem leda ili hladnih obloga, proizvodima za ublažavanje posledica hemeroida (antihemoroidalne kreme i čepići i dr.).