Dijeta za detoksikaciju

Tags: dijeta, mrsavljenje, detoksikacija

Ova dijeta zasniva se većinom na sezonskim namernicama, a preporuka je koristiti namernice onog podneblja gde živite.

Osnovu ishrane čine voće i povrće. Od voća, prednost uvek dajte jabukama, kruškama i grejpu. Ovo voće bogato je pektinom, -vlaknom topljivim u vodi, koji se pokazao kao sredstvo za blago sniženje nivoa holesterola u krvi. Takođe, konzumiranje ovih namernica dovodi do osećaja sitosti. 

Količina voća koje smete konzumirati gotovo je neograničena,ali nije preporučljivo voće jesti iza glavnog jela, već bar 2 sata posle  njega.

Takođe,maslačak, i svo tamno zeleno lisnato povrće odličan su izvor hlorofila i drugih fitohemikalija koje poseduju čitav niz pozitivnih uticaja na zdravlje. hlorofil deluje kao «čistač» krvi i jetre, a brojni antioksidansi štite od razornog uticaja slobodnih radikala. 

Zaštitan učinak na jetru ima i grašak, soja i pasulj jer su bogati aminokiselinom argininom, koja pomaže u procesu detoksikacije amonijaka.Artičoka, koja zahvaljujući visokok koncentraciji inulina, stimuliše funkciju jetre i smanjuje nivo masnoća i holesterola u krvi. Poželjno je da se na jelovniku nađe i povrće poput rena, celera, šargarepe, rotkvica…

Kombinacija peršuna i celera služi kao prirodni diuretik, a posebno je delotvorna kod povišene koncentracije mokraćne kiseline.

Od žitarica prednost treba dati ječmu, , heljdi i pirinču, a smanjiti proizvode od belog pšeničnog brašna.

Mlečni proizvodi treba da budu manje masni. Mleko nikako ne treba piti nakon mesnog ili ribljeg obroka, već ga kombinovati sa hlebom, zdravim kolačima i drugim žitaricama.

Detoksikacijaska dijeta podrazumijeva i brigu o količini unesene hrane. Naime, veliki deo ljudi ne osjeća refleks sitosti, već nakon obroka trpi težinu u želucu i celom telu, tromost i pad mentalnih funkcija. Ali baš suprotno, hrana je tu da se osećamo ispunjeni novom energijom, pa je za uspeh ove dijete bitna i adekvatna količina koja ne bi trebala prelaziti 3/4 ispunjenog želuca.

Pojedine dijete kao formule za mršavljenje mogu biti  štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje  dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom ali ne mozemo odgovarati za eventualni neuspeh , moguću štetnost na organizam i druge posledice koje njena primena može izazvati. Primena ovih dijeta bez konsultacije sa strucnjakom je na vlastitu odgovornost.