Dijeta po krvnim grupama

Tags: dijeta, mrsavljenje, krvne grupe

Dijeta po krvnim grupama

Dijetu je izradio Peter J. D'Adamo, lekar kojeg je otac upoznao s idejom da zdravlje može biti povezano s određenom ishranom i vežbama za svaku krvnu grupu. Iako je D'Adamo pokušavao dijetu potvrditi sa naučnim činjenicama, ne postoji istraživanje koje na temelju krvne grupe određuje šta možete ili ne možete jesti. 

Sva četiri plana ishrane (za krvne grupe O, A, B i AB) imaju i različite prehrambene potrebe podeljene u tri kategorije: korisne namernice (hrana kao lek), neutralne namernice (hrana se može bez ikakvih posedica) ili namernice koje se trebaju izbeći .

Krvnoj grupi O preporučuje se ishrana sa puno životinjskih belančevina (npr. crveno meso ), ali ograničenje je na mlečne proizvode, žitarice (pšenica posebno) i mahunarke.

Krvnoj grupi A se da koriste vegetarijansku ishranu, pasulj, mahunarke, žitarice, povrće, voće i male količine mlečnih proizvoda, ali da eliminiše meso.

Krvna grupa B po ovoj dijeti treba da jede meso (ali ne i piletinu), mlečne proizvode, voće, većinu povrća, ali ne i semenje i pšenicu.

Krvnoj grupi AB dozvoljeno je jesti pojedine vrste mesa, neke mlečne proizvode, pšenični proizvodi su ograničeni kao i većina voća i povrća.

Pojedine dijete kao formule za mršavljenje mogu biti  štetne za organizam. Nije preporučljivo korišćenje  dijeta bez prethodne konsultacije sa lekarom. Dijete prenosimo sa najboljom namerom ali ne mozemo odgovarati za eventualni neuspeh , moguću štetnost na organizam i druge posledice koje njena primena može izazvati. Primena ovih dijeta bez konsultacije sa strucnjakom je na vlastitu odgovornost.