Dismenoreja

Tags: menstruacija, bolovi

Bolna menstruacija-dismenoreja 

Dismenoreja se karakteriše bolnim menstruacijama, koje su najčešće potpuno normalnog trajanja. U pitanju je najčešća stvar zbog koje mlade žene posećuju ginekologe. Pojedini podaci pokazuju da gotovo svaka druga žena, pa i češće, makar jednom tokom života pati od ovog stanja koje se od običnih bolova prilikom menstrualnog krvarenja razlikuje po jačim bolovima koji znatno duže traju.

Dismenoreja se može podeliti na dve vrste primarnu i na sekundarnu. Primarna disomenoreja se katakteriše bolovima koji se javljaju nakon puberteta i pogadja svaku drugu mladu ženu. Kod ovog oblika dismenoreje, pretpostavlja se da dolazi do slabije prokrljevnosti sluzokože materice.

Sekundarna dismenoreja se karakteriše prisustvom nekog stanja, ili bolesti u maloj karlici koja izaziva bolove prilikom menstrualnih krvarenja. Ovo stanje, za razliku od primarne dismenoreje se najčešće javlja kod žena starosti preko 35 godina. Bolesti i stanja tokom kojih može da dodje do pojave dismenoreje su ciste jajnika, endometrioza, fibroidi, adenomioza, prisustvo intrauterihi ožiljaka, polipa materice, intrauterinih uložaka,  urodjene malformacije materice, zapaljenska oboljenja, prisustvo cervikalnih stenoza...

Faktori rizika za nastanak primarne dismenoreje su rana pojava prve menstruacije, dugotrajne menstruacije, veće i jače krvarenje tokom ciklusa, pozitivna porodična anamneza dismenoreja i pušenje. 

Statistički podaci pokazuju da se dismenoreja javlja kod gotovo svake druge žene tokom menstrualnog krvarenja, ali sve češća upotreba oralnih kontraceptiva i lekova protiv bolova u velikoj meri smanjuje broj žena koje se javljaju lekaru zbog ovog problema. Primarna dismenoreja se javlja u adolescenciji i tokom dvadesetih godina života. Kod najvećeg broja slučajeva, bolovi su blagi i umereni, a kod svake pete žene su veoma jaki, gotovo neizdrživi. Ne postoje podaci o eventualnoj rasnoj predilekciji dismenoreje.

Kako se manifestuje dismenoreja?

primarna dismenoreja se najčešće javlja po nekoliko godina nakon prvog menstrualnog krvarenja

kod primarne dismenoreje., bolovi se javljaju sa početkom krvarenja i traju po dan - dva

bol se karakteriše kao naleti grčeva sa postojanjem pozadinskog bola

može da postoji mučnina, povraćanje, malaksalost, gubitak apetita, bolovi u ledjima, glavobolja

može da postoji pojačana nervoza i iritailnost

kod sekundarne dismenoreje može da izostane krvarenje, bolovi u ledjima, glavi, a bolovi slabije reaguju na analgetike

Dijagnostika

Anamneza sa kliničkom slikom i detaljim ginekološkim pregledom je dovoljna da se postavi sumnja na ovo stanje.

Poželjno je načini detaljne laboratorijske analize u smislu kompletne krvne slike i vaginalnog i cervikalnog brisa, kako bi se isključilo postojanje infekcija. 

Humani horionski gonadotropin se mora načini kod svih bolova u trbuhu kod osoba ženske populacije da se isključi eventualno postojanje ektopične (vanmaterične) trudnoće.

Ultrazvučni pregled male karlice se rutinski izvodi, a mogu se načiniti i kontrastna snimanja (histeosalpingografija).

Laparoskopija, histeoskopija, kiretaža se rade znatno redje, u zavisnosti od procesa koji je u pozadini dismenoreje.

Lecenje

Upotreba nesteroidnih imflamatornih lekova (NSAIL) poput ibuprofena, diklofenaka, nimulida, naproksena čini okosnicu u lečenje primarnih dismenoreja.

Ukoliko su bolovi izrazito jaki i ne rešavaju se nesteroidnim antiinflamatornim lekovima primenjuju se sredstva za oralnu kontracepciju, ali obavezno uz prethodni pregled i saglasnost ginekologa.

Nefarmakološki postupci za ublažavanje dismenoreje su blaga masaža trbuha i topli termofor. U tom momentu prija mirovanje, ali je redovna fizička aktivnost između ciklusa korisna jer daje osećaj sigurnostii i dovodi do oslobađanja endorfina koji predstavljaju unutrašnje analgetike tela. 

Preporučuje se dijeta sa malo masti i dosta ugljenih hidrata a od koristi su i tablete magnezijuma u dozi 300 mg dnevno, kao i vitamini B kompleksa.

Hirurško lečenje koje se sastoji u presecanju živaca materice i/ili male karlice se primenjuje izuzetno retko.

Kod sekundarnih dismenoreja se mora načiniti lečenje osnovnog stanja koje izaziva pojavu bolova.