Banje Srbije

Tags: barnje, zdravstveni tuizam

Banje Srbije

Srbija obiluje izvorima mineralne vode. Više od 1100 izvorišta na kojima funkcioniše preko 50 banja  učinili su banjski turizam u Srbiji najrazvijenijom turističkom granom. Još su i stari Rimljani uživali u lekovitim svojstvima današnjih srpskih banja. Ostaci ovih rimskih termi vidljivi su u Niškoj, Vrnjačkoj, Sokobanji i Jošaničkoj Banji. Naše banje su pozicionirane  na mestima gde se vazdušne struje prepliću , ušuškane među šumama koje su prirodni prečišćivači vazduha, zaštićene od jakih vetrova i grubih klimatskih uslova tako da stvaraju raj za pluća Podignute iznad termalnih i mineralnih izvora, banje su veliki potencijal Srbije i utočišta zdravog života, posebna i bogata ostrva zdravlja, koja još uvek čekaju da ostvare svoj puni potencijal.

Većina srpskih banja, smeštena je u blagodatnom prirodnom okruženju,gde su zaštićene od snažnih vetrova, utkane u  blag klimatski ambijent, i kao takve predstavljaju oaze balneoterapije tj. lečenja termalnim i meneralnim vodama, lekovitim gasom i blatom. Program u banjama je adaptiran i za pripreme sportista, za seminare i kongrese…Okruženje prepuno šetališta, izletišta i kulurno-istorijskih spomenika, čine posetu banjama atraktivnom  za sve koji bi da pobegnu od gradskih gužvi. Neretko okružene gustim šumama, na obroncima planina i u blizini jezera banje Srbije pravi su raj za sve ljubitelje prirode. Takođe, banje su često centri različtih manifestacija koje su prilika za upoznavanje etnosa Srbije, narodnih kulinarskih običaja, posećivanje slikarskih izložbi...

U većini banja nalaze se specijalizovane medicinske ustanove u kojima se uz korišćenje banjskih potencijala tretira veliki broj bolesti, kao što su reuma, astma, zapaljenski procesi, oboljenja kože, bolesti metabolizma, kardiovaskularne bolesti, neurološke bolesti i mnoge druge. Tretmane u banjama nadgleda stručno medicinsko osoblje, a priroda koristi svoju snagu, blagotvorno delujući na organizam.

Pored termalnih Srbija se može pohvaliti i vazdušnim banjama. Ove banje prostiru se kroz Divčibarsku visoravan, planinu Zlatar i Zlatibor, a za vazdušnu banju proglašena je i Ivanjica.